Италиански хляб с розмарин

Rosemary Filone recipe Италия, зехтин и розмарин = комбинация 3 в 1 винаги е печеливша, затова дори крутоните от този хляб са много вкусни 🙂 Хлябът със зехтин се получава ароматен с дебела кора, но нежна, дребнозърнеста структура.

Rosemary Filone (Panmarino), Daniel Leader

Опара

2 г (1/2 ч. л.)суха мая
70 г вода
105 г брашно тип 500

Маята се размива във водата и се прибавя брашното. Омесва се гъсто тесто, което се покрива и се оставя да втаса за 1 час на стайна Т, след което се прехвърля в хладилник за 8-16 часа. Rosemary Filone1

ТЕСТО

цялата опара
300 г вода
5 г (1 ч. л.) суха мая
510 г брашно тип 500
15 г сол
10 г иглички от пресен розмарин, накълцани на дребно
60 г зехтин

Във водата се размива маята и се прибавя опарата от хладилника, всичко се разбърква добре.
Добавят се останалите продукти и се омесва тесто, като се меси 10-12 минути на средна скорост.Rosemary Filone3
Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и еластично.
Прехвърля се в намаслен съд и се покрива.
Оставя се на стайна Т за 60-90 минути или докато не увеличи обема си два пъти. Rosemary Filone4
Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнена дъска и се разделя на две части (1 част ~ 510 г).Rosemary Filone5
Оформят се два хляба, които се поставят на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене. Rosemary Filone6
Покриват се със “свежо фолио” и се оставят да втасат за още 40-60 минути или докато увеличат обема си 1,5 -2 пъти. Rosemary Filone7
Фурната се загрява с камък за печене 40 минути преди печенето на хляба.
Втасалите хлябове се пекат върху камъка за 35-40 минути.
Преди нарязването следва да се охладят напълно. Rosemary Filone

Рецептата е адаптирана от Daniel Leader Local Breads

Хлябът със зехтин се получава ароматен с дебела кора, но нежна, дребнозърнеста структура. Италия, зехтин и розмарин = комбинация 3 в 1 винаги е печеливша, затова дори крутоните от този хляб са много вкусни 🙂

 

Advertisements

4 thoughts on “Италиански хляб с розмарин

  1. Заложих снощи опарата и сега продължавам.
    Не разбрах, след изваждане от хладилник дали се изчаква малко,
    или опарата се слага студена?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s